GAZ KLUB ČR - DISKUZNÍ FÓRUM

Diskuze všech příznivců vozidel z východu
Právě je 19. 06. 2019 21:11

Všechny časy jsou v UTC + 2 hodiny




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 93 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 12. 12. 2006 18:33 
No tak stále mě to přesvědčuje o CB. Tam je povolenej výkon 4W a když k tomu dáš boster na 20 - 100w tak to stejně nikdo pořádně nepozná. Myslím ti co by to poznat neměli :lol: . Ale i s těma 4W to svůj účel plní.
Rozdíl je opravdu jenom v tý krabičce a designu. Ale to už je vo tom, jestli to chceš používat, nebo to mít jako historicky odpovídající dekoraci.
Zmiňoval jsem se o leteckém pásmu 108- cca 160Mhz. To by mi stačilo opravdu jen jako příjmač. Protože kromě UAZ jsem ujetej i na letadla :D


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: stanice
PříspěvekNapsal: 12. 12. 2006 21:41 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 10. 12. 2006 23:03
Příspěvky: 342
Bydliště: Herálec u Žďáru nSáz.
Ahoj Jirko.Přesně jsi to formuloval "historická dekorace do auta".Já jsem se vlastně od CB dostal až k UAZu potřeboval jsem auto které vyjede v terénu na kopec a něco uveze.Uvažoval jsem o Tatře 805 o Gazu66 a nakonec jsem narazil na UAZ452 a jsem spokojenej :) .A vznikl další koníček :D .Ještě k tomu výkonu na CB pokud někomu nerušíš TV tak se to celkem moc nehlídá.A na to letecký pásmo bych dopučil nějaký scener dnes je celkem velký výběr.

_________________
Jirka Gregor
UAZ452


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 14. 12. 2006 21:03 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 18. 02. 2006 22:20
Příspěvky: 361
Bydliště: Vacanovice
:shock: V podstatě souhlasím se závěrem, který z téhle diskuze vyplynul. Taky jsem zháněl vysilačku jako stylový doplněk, a dnes mám doma dvě R 109 na které se práší, ale v gazu mám CB a jsem spokojen. Pravda, několik dlouhých týdnů jsem chodil se "síbidlem" kolem Ivánka a přemýšlel o vhodném umístění, ale nakonec jsem spokojen a na R109 jen utírám prach. Když uvážím že jsem dal za jednu z nich 1.500,- tak jsem z toho na měko.
Jak se to píše? Jsem na měko .... měkko ... koko .... nadši toho nechám.

_________________
Ať nám to jezdí pro radost


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15. 12. 2006 14:50 
Offline
Okomentuju vše :-)
Uživatelský avatar

Registrován: 24. 02. 2006 11:19
Příspěvky: 1925
Bydliště: Březová - Oleško PZ
Takže cituji z jednoho fora kam sem se tak něják zapojil, snad mě ty vysílačky nechytnou a nebudu mít dalšího uchylnýho koníčka :shock: :lol:

cituji
Kmitočty 34,05MHz; 34,075MHz; 34,150MHz a 34,175MHz se smí používat i po Novém roce (ruší se jen 45MHz) a tak pokud výše uvedené kmitočty dokážeš na stanici naladit, ještě ji do popelnice neházej :-)

jinka udájně kmitočty kolem 34 lze naladit na R 123 na té R 105 už né páč má jen do 36 MHz, takže jak to tak vypadá asi holka pujde zpátky do vozidla abych měl s Velkym Ládou spojení do BRDu :D

_________________
http://www.militarygame.cz
tel. 608 608 086
pořádání paintballových a jiných blboher:o)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28. 01. 2007 21:23 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 13. 04. 2006 22:40
Příspěvky: 514
Bydliště: Vysočina
Jsem si taky jednu radiostanici pořídil. Je to R109 a funguje ve stejném pásmu jako CB. Je bez akumulátoru a byla nefunkční, nicméně jeden zdatný elektrouměl ji rozdělal a vpohodě opravil, takže už funguje. Ted jen sehnat ty akumulátory. Je u ní uživatelská příručka R 150 a R 109.

_________________
Radek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: dotaz
PříspěvekNapsal: 28. 01. 2007 23:04 
Offline
Okomentuju vše :-)
Uživatelský avatar

Registrován: 30. 10. 2006 21:19
Příspěvky: 1212
Bydliště: Dolní Lutyně
Člen OS GAZ KLUB ČR?: NE
Státní příslušnost: čs
Zdravím a nemáte nějakého elektrokutila- co by místo zdrojů které oxidují a pořád pamatovat na nabíjení -by udělal nějaké malé udělátko a vrazilo by se to do autozásuvky na 12V?Sám bych si jedno takové "něco" pořídil.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 00:01 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Radek píše:
Jsem si taky jednu radiostanici pořídil. Je to R109 a funguje ve stejném pásmu jako CB. Je bez akumulátoru a byla nefunkční, nicméně jeden zdatný elektrouměl ji rozdělal a vpohodě opravil, takže už funguje. Ted jen sehnat ty akumulátory. Je u ní uživatelská příručka R 150 a R 109.


Akumulátory typu 2NKN24 se dají koupit ve voj. výprodeji a stávají okolo 30 Kč za kus.

Ale mám dojem, že pokud to chcete používat v provozu a ne jen jako dobovou rekvizitu je to marná práce bez valného efektu. Pro skutečně funkční spojení na pásmu CB ( okolo 27 Mhz ) je nejlepší koupit obyčejnou stanici CB, jakou nabízí třeba Kuška v e-shopu, se 40 nebo 80 pevně naladěnými kanály, na kterou není třeba žádné povolení. Když bude fungovat Gazik jako základnová stanice , můžeš k ní mít i další ruční stanice do kapsy. Když ji nebudete mít v Gazíku může se používat doma. Na Gaza se dá pro CB přizpůsobit ( aby to vypadalo stylově ) stará prutová anténa k voj. přijimači R 4.
Za jízdy se pro rušení stejně nedá používat nic a že by někdo zrenovoval gazíka s odrušením jako měl radiovůz silně pochybuju. Používám doma obyčejnou CB stanici s výkonem 4 W a anténou 5/8 f a dosah je podle počasí okolo 20 km. Někdy také až 200 km. Výhodou při použití v autě je, že na 10 kanále lze poslouchat ( a také sám předávat dál ) informace , převážně kamionů o dopravní situaci, polcii a radarech na cestě. V některých městech si na 10. můžete vyžádat třeba informaci o tom jak nejlépe projet nebo kde bydlí jaká firma.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 14:44 
Offline
Diskutér...
Uživatelský avatar

Registrován: 27. 02. 2006 19:23
Příspěvky: 90
Bydliště: podkrkonoší
Člen OS GAZ KLUB ČR?: NE
Státní příslušnost: Kocourkov
Milane jak jsi to vyřešil s tou anténou? Já jsem koupil nějakou anténu v armybazaru viz. foto (ve vojenských vysílačkách se nevyznám) a po připojení k CB to moc nefunguje. Já teda přijímám v pohodě, ale moje vysílání je slyšet tak na pár metrů od auta. Anténa není prostě sladěná se stanicí. Pro funkčnost bych tam dal nejradši normální CB anténu, ale tohle vypadá na Gazu stylovějc.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Anténa z R4 na CB 27 MHz.
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 16:32 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Ani ti to fungovat nemůže, protože ta anténa co tam máš je pravděpodobně na daleko vyšší frekvenci. Ta anténa z R4 se stejně musí upravit na správnou délku, tedy o něco zkrátit. Na 27 MHz je 1/4 lambdy cca 270 cm což jsou tři díly antény z R 4 a ten poslední se zkusmo zkrátí podle měřáku a mělo by to fungovat. Anténu je nutné taky propojit se stanicí správným koaxiálním kabelem o impedanci 50 ohm a potom pomocí měřáku SWR metru sladit se stanicí. Bez měřáku to nemá smysl ani zkoušet. Měřákem se to musí doladit i když se koupí originál anténa.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 16:48 
Offline
Okomentuju vše :-)
Uživatelský avatar

Registrován: 26. 06. 2006 17:18
Příspěvky: 1438
Bydliště: Bojkovice
A šlo by mě CB na autovou anténu od RF 10?? :?:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 18:00 
Offline
Diskutér...
Uživatelský avatar

Registrován: 27. 02. 2006 19:23
Příspěvky: 90
Bydliště: podkrkonoší
Člen OS GAZ KLUB ČR?: NE
Státní příslušnost: Kocourkov
Na CB musej přeci fungovat i jiný délky antén. Mít na Gazu stožár 270 cm mi přijde docela nepraktický. 50 ohmovej kabel tam mám. Takže si asi pořídím SWR metr a mám si zase s čím hrát…


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Anténa na CB
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 21:15 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Výpočty antén jsou věda , ale zde velmi zjednodušeně :
:roll: Délka antény musí být geometricky k přijímané vlně přizpúsobena ( naladěna ) nejčastěji se používá délka která se rovná 1/2 nebo 1/4 délky vlny. Také přívod - svod antény má být určitým celistvým násobkem délky vlny. Nejčastěji se používá toto řešení :

Délka antény - zářiče = vlnová délka / 2
Vlnová délka = 300 / vysílaná - přijímaná frekvence.

U CB tedy 300 /27 MHz = 11,11 M to je celovlná anténa - trochu dlouhá že. Koeficient 300 je rychlost elektromagnetické vlny

Uváděná anténa z R4 je 1/4 čtvrtvlná tedy : 11,11/4 = 2,77 M.
:idea:

Pokud nejsou splněny tyto podmínky vyzářený - přijímaný signál se prudce snižuje vlivem nepřizpůsobení. Je ještě plno dalších vlivů, ale ty zde nelze pitvat, odborníci na antény prominou. Jde jen o to ukázat princip.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 21:27 
Offline
Diskutér...
Uživatelský avatar

Registrován: 27. 02. 2006 19:23
Příspěvky: 90
Bydliště: podkrkonoší
Člen OS GAZ KLUB ČR?: NE
Státní příslušnost: Kocourkov
Děkuju za úvod do teorie antén. Pořád mi ale ta ¼ vlnové délky přijde moc dlouhá, nestačila by 1/8? To už by byla celkem přijatelná délka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 21:31 
Offline
AUTOGURU
Uživatelský avatar

Registrován: 20. 03. 2006 22:23
Příspěvky: 3374
Bydliště: Starý Brázdim 49,25063 Mratín
Tak to by jsi asi slyšel jenom půlku toho,co si povídáte.... :shock: :D :lol:

_________________
Jarda 209
+420605173229


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 21:45 
Offline
Okomentuju vše :-)
Uživatelský avatar

Registrován: 26. 06. 2006 17:18
Příspěvky: 1438
Bydliště: Bojkovice
Tady je ta moje anténa od té RF 10.......

Obrázek


Obrázek


Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 21:48 
Offline
Okomentuju vše :-)
Uživatelský avatar

Registrován: 26. 06. 2006 17:18
Příspěvky: 1438
Bydliště: Bojkovice
Mám ještě anténu origo od CB a zdá se mi,že jsou shruba stejně dlouhé........Zitra to musím porovnat! :shock:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29. 01. 2007 23:27 
Offline
Závislý diskutér...
Uživatelský avatar

Registrován: 15. 12. 2006 23:26
Příspěvky: 130
Bydliště: Letovice
Člen OS GAZ KLUB ČR?: NE
Státní příslušnost: čr
CB a 50ku koax už mám v autě taky.Ted ještě sháním ten držák na anténu a anténu.Jo mám uaz 469.Nemá tudíž někdo držák a anténu R4?Nebo prosím poraďte kde se to dá koupit a za kolik?Díky Zdeněk zdenalhl@centrum.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 30. 01. 2007 17:40 
Offline
Okomentuju vše :-)
Uživatelský avatar

Registrován: 26. 06. 2006 17:18
Příspěvky: 1438
Bydliště: Bojkovice
Tak......antena od RF 10 je jen o 4 cm kratší jako origo CB anténa,tak by to mohlo snad fungovat,ne??


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 31. 01. 2007 01:37 
Libore, origo CB anténa ti bude fungovat určitě líp. Ta její délka ať už 1/2 nebo 1/4 vlny je vyřešena navinutím patřičné délky drátu na prut. Tak že výsledná konstrukční délka antény je výrazně kratší. A ještě jedna věc. Anténa v těchto pásmech potřebuje protiváhu. Tzv "zem". Tu tvoří kovová karosérie auta. Tam kde ji máš umístěnou ty je ta protiváha mírně řečeno nic moc :lol: Protiváha by měla být v ideálním případě tvořena vodivou rovnou plochou spojenou s el. kostrou vozidla (-) o průměru aspoň metr. To je odhad, dá se to spočítat, ale to už jsem dávno zapomněl bo svůj bývalý obor nedělám už asi 15 let :(

Prostě vem tu anténu a dej ji nahoru na střechu asi doprostřed. A bude to mít protiváhu jako kráva :lol: :D


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 31. 01. 2007 12:34 
Offline
Okomentuju vše :-)
Uživatelský avatar

Registrován: 26. 06. 2006 17:18
Příspěvky: 1438
Bydliště: Bojkovice
Jo,ale na té CB anténě není nic namotaného,je to jenom drát......A ještě něco,když chlapi na autech mají ty antény třeba na zrcátkách,taky jim to funguje né??Kde pak vemou tu protiváhu???Já sem z toho magor :? :?A důvod proč to chci na tuto anténu???Vypadá to stylověji a nechci mít na autě 10 antén,ale pokud nebude zbytí......Ach jo :cry:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 31. 01. 2007 15:16 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Libor Machala píše:
Jo,ale na té CB anténě není nic namotaného,je to jenom drát......A ještě něco,když chlapi na autech mají ty antény třeba na zrcátkách,taky jim to funguje né??Kde pak vemou tu protiváhu???Já sem z toho magor :? :?A důvod proč to chci na tuto anténu???Vypadá to stylověji a nechci mít na autě 10 antén,ale pokud nebude zbytí......Ach jo :cry:


Nemusíš z toho bejt hned magor :mrgreen: , ale jednoduché to opravdu nejni. Existují samozřejmně i relativně krátké antény ale mají své ALE !!
Kratší délka oproti klasice jak je uvedeno výše je dosažena tzv. elektrickým (elekrtronickým ) prodloužením. Tyto el. součástky jsou skryty v dříku antény a u těch krátkých je to vidět na první pohled. Ovšem tyto upravy jsou vždy na úkor kvality a krátká upravená anténa sice může pěkně vypadat, ale má malý zisk. ( výkon ) Zisk je uváděn v dB u každého typu antény a dá se říci , že čím větší číslo tím lépe. Když se podíváte na komerční antény na CB bude vám to jasné viz : www.allamat.cz - ty se daj i objednat za lepší cenu od Kušky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 03. 02. 2007 17:49 
Offline
Diskutér...
Uživatelský avatar

Registrován: 02. 02. 2007 11:22
Příspěvky: 51
Bydliště: Ústí nad Labem
Pánové jak to tady čtu o těch CB a anténách tak chci jenom připomenout nenaladěná anténa bez psw metru=možnost odrovnání CB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 06. 02. 2007 21:32 
Offline
Závislý diskutér...
Uživatelský avatar

Registrován: 15. 12. 2006 23:26
Příspěvky: 130
Bydliště: Letovice
Člen OS GAZ KLUB ČR?: NE
Státní příslušnost: čr
Tak tedˇ SU Z TOHO ŮPLNEJ JELEN.jAK JE ZDE PSÁNO TAK ANTÉNA z R4ky má mít délku asi 2,77m aby fungovala v pásmu CB.Taky jsem zahlíd inzerát že chlapík prodá anténu k R4 a že je 4dílná a každej ten díl má asi 1,3m.což je dohromady 5,2m.Znamená to,že z těch dvou prostředních dílů mám vyříznout asi 2,43m???Jo stále sháním kompletní anténu k R4 a držák na Uaz 469.Díky Zdeněk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 06. 02. 2007 21:47 
Offline
Závislý diskutér...
Uživatelský avatar

Registrován: 22. 05. 2006 14:42
Příspěvky: 169
Bydliště: Okružní 163, Mutěnice 696 11
Tak dotyčný ti nabízí anténu k asi R 123 a ..., tanková radiostanice. Pokud ti nezáleží na originalitě držáku, já jsem použil držák antény R 105 po drobné úpravě


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 06. 02. 2007 22:03 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Zdeněk Hladil píše:
Tak tedˇ SU Z TOHO ŮPLNEJ JELEN.jAK JE ZDE PSÁNO TAK ANTÉNA z R4ky má mít délku asi 2,77m aby fungovala v pásmu CB.Taky jsem zahlíd inzerát že chlapík prodá anténu k R4 a že je 4dílná a každej ten díl má asi 1,3m.což je dohromady 5,2m.Znamená to,že z těch dvou prostředních dílů mám vyříznout asi 2,43m???Jo stále sháním kompletní anténu k R4 a držák na Uaz 469.Díky Zdeněk


To je právě výhoda antény k R4, že je čtyrdílná. Mohou se použít podle potřeby 2 - 4 díly , bez nějakého řezání. Ty šroubení do sebe pasujou a 2 střední díly jsou stejný. Takže pro CB se použije jen první a poslední díl který se zkracováním doladí. Nemůžeš počítat jen čistou míru jednotlivých dílů prutu, k tomu je ještě třeba připočíst taky délku držáku. Ale doladit délka se dá až když se všechno smontuje i s kabelem podle přístrojů.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 93 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 2 hodiny


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz