GAZ KLUB ČR - DISKUZNÍ FÓRUM

Diskuze všech příznivců vozidel z východu
Právě je 24. 06. 2019 13:44

Všechny časy jsou v UTC + 2 hodiny




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 93 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11. 02. 2007 15:16 
Offline
Okomentuju vše :-)

Registrován: 01. 02. 2007 12:24
Příspěvky: 1690
Bydliště: Čejč 188
R 105 a R 105 M (v azbuce P 105 M) mají stejnou charakteristiku?To jenom tak, neb asi 1. etapa by bylo GPS a rádio až....pak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11. 02. 2007 16:23 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Zdeněk Hrabánek píše:
R 105 a R 105 M (v azbuce P 105 M) mají stejnou charakteristiku?To jenom tak, neb asi 1. etapa by bylo GPS a rádio až....pak.

R 105 a 105 M má stejné parametry, jde jenom o modernizovanou verzi s novějšími součástkami. Jinak ta bedna je tak masivní, že se s ní dá podložit GAZ, když je třeba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11. 02. 2007 16:49 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 13. 04. 2006 22:40
Příspěvky: 514
Bydliště: Vysočina
Jen k té R 109. Právě si sní taky hraju , a příjem v CB pásmu je dost dobrý. Horší je to s vysíláním (alespon u té mé) musí být naladěná dost přesně a stejně se to ještě maže , ale asi to bude ještě chtět opravit. Napájení z auta by asi bal problém , neb R109 má zdroj 2x 2V a při vysílání příkon až 3A a z 12V autobaterie to zredukovat na 2V tak to by asi pěkně topilo :? Je pravda že nové stanice jsou menší a výkonnější , ale jak by to vypadalo v Gazu :?:

_________________
Radek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11. 02. 2007 19:44 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Radek píše:
Jen k té R 109. Právě si sní taky hraju , a příjem v CB pásmu je dost dobrý. Horší je to s vysíláním (alespon u té mé) musí být naladěná dost přesně a stejně se to ještě maže , ale asi to bude ještě chtět opravit. Napájení z auta by asi bal problém , neb R109 má zdroj 2x 2V a při vysílání příkon až 3A a z 12V autobaterie to zredukovat na 2V tak to by asi pěkně topilo :? Je pravda že nové stanice jsou menší a výkonnější , ale jak by to vypadalo v Gazu :?:


No dost blbě :lol:
A tak jsem vyndal zpod GAZa tu prázdnou bednu, mám ideu do ní zapracovat CB stanici. Po vykuchání je to docela lehoučký. Zatím jsem jen u plánu, ale byl by to parádní fór !!! Problém je bohužel v tom, že CB je o něco širší, takže to tam nejde jen tak šoupnout. Do té bedny by se dalo zabudovat bez problémů i celé HIFI --- jen si s tím mechanicky pohrát.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11. 02. 2007 21:49 
Offline
Závislý diskutér...
Uživatelský avatar

Registrován: 15. 12. 2006 23:26
Příspěvky: 130
Bydliště: Letovice
Člen OS GAZ KLUB ČR?: NE
Státní příslušnost: čr
Jak jsem se tady dočetl že je dobrá anténa z R 4ky radiostanice,tak hlásím že už jsem ji sehnal a to u VOP Český Těšín.Díky Milanu Vlčkovi,který mě dal tip.Nemá někdo detajlní foto držáku na anténu na UAZ 469,nikde ho nemohu sehnat,tak to budu muset vyrobyt.Jak pokročím tak se zase ozvu.Ahoj Zdeněk. zdenalhl@centrum.cz--to kdyby někomu z vás překážel doma ten držák


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 12. 02. 2007 20:27 
Offline
Okomentuju vše :-)

Registrován: 01. 02. 2007 12:24
Příspěvky: 1690
Bydliště: Čejč 188
Milan Vlček píše:
Radek píše:
Jen k té R 109. Právě si sní taky hraju , a příjem v CB pásmu je dost dobrý. Horší je to s vysíláním (alespon u té mé) musí být naladěná dost přesně a stejně se to ještě maže , ale asi to bude ještě chtět opravit. Napájení z auta by asi bal problém , neb R109 má zdroj 2x 2V a při vysílání příkon až 3A a z 12V autobaterie to zredukovat na 2V tak to by asi pěkně topilo :? Je pravda že nové stanice jsou menší a výkonnější , ale jak by to vypadalo v Gazu :?:


No dost blbě :lol:
A tak jsem vyndal zpod GAZa tu prázdnou bednu, mám ideu do ní zapracovat CB stanici. Po vykuchání je to docela lehoučký. Zatím jsem jen u plánu, ale byl by to parádní fór !!! Problém je bohužel v tom, že CB je o něco širší, takže to tam nejde jen tak šoupnout. Do té bedny by se dalo zabudovat bez problémů i celé HIFI --- jen si s tím mechanicky pohrát.


A co to tam šupnůt naštorc - nebo by se ty elektróny sesypaly na jednu stranu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13. 02. 2007 11:38 
Offline
Nováček v diskuzi

Registrován: 18. 01. 2007 14:08
Příspěvky: 26
Bydliště: Přeštice
Radku,myslím,že napájení je 2x2,4 V.Ale to je napětí baterií.Co si pamatuju z vojny,tak se u těchto stanic měničem napětí zvyšovalo.Dost možná,že by šlo vytáhnout napětí z auta 12 V a rovnou ho měnit na potřebné ve vysílačce.Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13. 02. 2007 13:48 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Ivan Hanzlík píše:
Radku,myslím,že napájení je 2x2,4 V.Ale to je napětí baterií.Co si pamatuju z vojny,tak se u těchto stanic měničem napětí zvyšovalo.Dost možná,že by šlo vytáhnout napětí z auta 12 V a rovnou ho měnit na potřebné ve vysílačce.Ivan


Zdatnej radioamatér s patřičným vybavením by to asi zvládnul, ale věnovat takové úsilí pro 1W výkonu ? Pokud by vše ideálně fungovalo, bude dosah vysílání jen pár km. Příslovečné vidím tě dobře - slyším tě špatně je tady na místě. :lol: :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13. 02. 2007 14:36 
Offline
Nováček v diskuzi

Registrován: 18. 01. 2007 14:08
Příspěvky: 26
Bydliště: Přeštice
To máš zcela pravdu.Samotná CB má povolené 4 W a pokud si přidáš tak i víc.Ale zkus se vcítit do role která vyžaduje vše originál.Pak Radka chápu. Navíc.Když bude mít stanici jako základnovou,tak jednoduchou drátovou anténou může zněkolikanásobit dosah.Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13. 02. 2007 17:32 
Offline
AUTOGURU
Uživatelský avatar

Registrován: 20. 03. 2006 22:23
Příspěvky: 3374
Bydliště: Starý Brázdim 49,25063 Mratín
To je sice pravda,ale podle mě výsledek neodpovídá vynaložené námaze.Budeš se s tím ladit,vymýšlet,shánět baterky a bůhví co a CB si za relativně levný peníz už v současné době zakoupíš a solidní prodejce ti to do toho auta naladí za mírný obolus a máš klid.
Jistě,dobové věci jsou dobové věci,ale co pamatuju i takové ty superduper moderní mám dojem že modrozelené krabičky,tím jsi se pomalu nedomluvil přes kopec.
Přesně poopravený citát pana Vlčka,útlocitní prominou:"Vidím tě jedna,slyším tě hovno!" - to řval do vysílačky staršina LM v ČKD....

_________________
Jarda 209
+420605173229


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13. 02. 2007 21:24 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 13. 04. 2006 22:40
Příspěvky: 514
Bydliště: Vysočina
Ivane máš samo pravdu s tím napětím aku. Také máš pravdu , že se napětí ve vysílačce mění vybračním měničem a to až na 180V při vysílání, tak že jedině vyměnit vybrační měnič , který by používal napájení 12V (tak mě ted napadl měnič od lampového autorádia :wink: ).
A jednu výhodu to jěště má - nejsou v tom žádné polovodiče , takže až to zabaví armáda v případě mobilisace (nebo proč) tak i povýbuchu atomovky to bude funkovat :? .
No a k tomu výkonu, přidat dobový zesilovač a dovoláš se dál (třeba i přes kopec :lol: )

_________________
Radek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13. 02. 2007 22:22 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Radek píše:
Ivane máš samo pravdu s tím napětím aku. Také máš pravdu , že se napětí ve vysílačce mění vybračním měničem a to až na 180V při vysílání, tak že jedině vyměnit vybrační měnič , který by používal napájení 12V (tak mě ted napadl měnič od lampového autorádia :wink: ).
A jednu výhodu to jěště má - nejsou v tom žádné polovodiče , takže až to zabaví armáda v případě mobilisace (nebo proč) tak i povýbuchu atomovky to bude funkovat :? .
No a k tomu výkonu, přidat dobový zesilovač a dovoláš se dál (třeba i přes kopec :lol: )

Jak už jsem se zmínil dříve dobový origoš zesilovč má výkon 10 W a dá se koupit cca za 400 Kč. Je to stejná bedna jako R 109 + skřínka s 6 akumulátory. Obsluha 3 muži, když uvážíme, že se jich do gaza vejde 8, je tu ještě jistá rezerva. Na tuhle sestavu už je , ale nutná nabíjecí souprava NBA 25. s dvoutaktním motorem. Zesilovač má odběr 5 A. Pokud máš za Gaza vlek, ani to nebude takový problém. Doufám, že už to teď nikdo neberete vážně i když bylo by zajímavé , kdyby to někdo z recese dotáhl do úplného konce.

To jsou zajímavější stanice na takové hraní , třeba RF 11 má také pásmo 26 MHz jenomže s AM, která je už zakázaná. Ale některé CB stanice AM mají, ale neměli by se používat.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13. 02. 2007 22:47 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 15. 05. 2006 21:47
Příspěvky: 929
Bydliště: Ústí nad Labem
Člen OS GAZ KLUB ČR?: NE
Státní příslušnost: Absurdistán
Kluci neváli se někomu doma nějaká volná CB stanička do auta ? Mohu za ní nabídnout silný stabilizovanej zdroj pro vysílačky DF 1763 13,8 V 10-12 A. Zdroj je nepoužitý ale má už propadlou záruku. Samozřejmě doplatím :wink:


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 14. 02. 2007 16:56 
Offline
Nováček v diskuzi

Registrován: 18. 01. 2007 14:08
Příspěvky: 26
Bydliště: Přeštice
No Radku,nejsnáz bych viděl asi samotnou CB.Je nejjednodušší,relativně levná a na 12 V.Můžeš použít jako dekoraci R 105 nebo 104 a do kapsy si dát malou ručku,kterou napíchneš na autovou anténu.Já jsem si umístil CB na strop mezi přední a zadní sedadla spolu s rádiem.Můžu to vyfotit a abys viděl,jak to vypadá a zároveň uklidnit.Skoro nikdo si toho nevšimne. Ještě bych navrhnul doplněk na napájení si udělej extra vývod a odruš ho. Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 14. 02. 2007 17:03 
Offline
Nováček v diskuzi

Registrován: 18. 01. 2007 14:08
Příspěvky: 26
Bydliště: Přeštice
Jirko,u Vás v Ústí je prodejna na CB v ulici od Baumaxu dolů a v místech fotbalovýho hřiště po pravý straně.Hned vedle byla hospoda(v názvu měla myslím Domácí hospůdka) a točí tam gambrinus.Jinak zkus večer na CB projet kanály a pozeptat se.Většinou se někdo najde,kdo třeba modernizuje a původní by prodal.Ivan


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Konečné řešení k R 105.
PříspěvekNapsal: 03. 11. 2007 23:16 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 14. 02. 2006 14:16
Příspěvky: 2594
Bydliště: Mokrá Lhota - Benešov
Člen OS GAZ KLUB ČR?: ANO
Státní příslušnost: Česká Republika
Milan Vlček píše:
Zdeněk Hrabánek píše:
Já sem tu 105ku dostal od bráchy, heč! To su rád, že by nebyla k ničemu. Když de naladit na kmitočtové pásmo CB, tak ju naladím, kua! Su malej, ale šikovnej! A není to teda úplná blbost, mít možnost "nouzově" s velkou a výkonnější vysílačkou volat na základnu? Váha nevadí, dyť je v autě a napájení de taky nejak vymyslet...


Tak jsem se na to pořádně podíval a moc tě nepotěším :

Ta tvoje R 105 má rozsah 36 - 46,1 MHz tedy mimo pásmo CB, musel bys to vyměnit za R 109 která má 21,5 - 28,5 MHz.
CB pásmo je 26,965 -- 27,405 MHz.
A to hlavní obě váží 21 kg a bohužel uvádí se VF výkon 1 - 1,5 W což je asi 4 x méně než CB. Vojsko mělo pro zvýšení výkonu R 105 ještě přídavný zesilovač PZ 589, stejná bedna a váho jako R 105, obsluha 3 vojclové, který museli padat na hubu, když měli nést kromě svojí výzbroje ještě tohle.

No a tady je obrázek jak vypadalo vybavení radiovozu GAZ 69.


Milane odkud je prosím tě ta fotka vybavení radiovozu GAZ 69?

_________________
Zdraví
Michal ICE Hodík
___________________________
+420737236903
info@gaz.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vojenské radiostanice
PříspěvekNapsal: 07. 03. 2010 09:42 
Offline
Opravdu ukecanej...

Registrován: 17. 07. 2008 15:16
Příspěvky: 342
Bydliště: Tachov
Zkusím navázat na toto staré téma.
Máme v Uazech zamontovány RF 10 a dílem A. Napájení z 12 Volt přez díl F.
Při jízdě v koloně se domluvíme, není to 100%, ale jde to. Odrušení jsme neřešili. Max. vzdálenost jsme nezkoušeli. Chceme osadit také řadu R 105 až 109.
Napájení budeme řešit napajecím zdrojem z P 240 nebo spíše osadíme napaječem
domácí výroby.
Tanková R123 je pěkná a výkonná RDS , ale nap. 24 Volt a je dosti těžká.Nutný vlastní napájecí zdroj.
Zajímalo by mi jaké zkušenosti máte Vy.

_________________
Ural 375
Zil 131
UAZ 469
P V3S R 3AT
m 72
UAZ 452


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vojenské radiostanice
PříspěvekNapsal: 07. 03. 2010 11:59 
Offline
Opravdu ukecanej...
Uživatelský avatar

Registrován: 07. 03. 2006 00:24
Příspěvky: 323
Bydliště: Sezimovo Ústí
Majortc píše:
Zkusím navázat na toto staré téma.
Máme v Uazech zamontovány RF 10 a dílem A. Napájení z 12 Volt přez díl F.
Při jízdě v koloně se domluvíme, není to 100%, ale jde to. Odrušení jsme neřešili. Max. vzdálenost jsme nezkoušeli. Chceme osadit také řadu R 105 až 109.
Napájení budeme řešit napajecím zdrojem z P 240 nebo spíše osadíme napaječem
domácí výroby.
Tanková R123 je pěkná a výkonná RDS , ale nap. 24 Volt a je dosti těžká.Nutný vlastní napájecí zdroj.
Zajímalo by mi jaké zkušenosti máte Vy.


Nezmiňuješ se na jaké frekvenci jedete. Pozor na na to !! Český telekomunikační úřad, jeho inspekce , provozuje celoplošné automatické monitorování radioprovozu ve všech pásmech. Během okamžiku jsou schopni přesně zaměřit pirátské vysilače vysílající na nepovolené frekvenci a porušující pravidla radiového provozu, telekomunikační zákon. V našem případě se nesmí vysílat mimo volné pásmo CB 27 MHz - s maximálním VF výkonem 4 W a modulací . Přesněji CB je 1. kanál 26,965 MHz až 80. kanál 26,955 MHZ. Pokud třeba nemáš vysílací licenci jako amatér na amatérské pásmo na př. 2 m tj. 145,200 Mhz - 145,7875 MHz. Uvedením do provozu vojenského vysilače, by si se třeba mohl nabourat do leteckého pásma 108 - 137 MHz , ve kterém jsou i frekvence pro nouzová volání. V tomto případě se může jednat o trestní čin obecného ohrožení, v ostaních případech přestupek do správního řízení s mastnou pokutou a propadnutím věci. Technický problém u starých RDST je i v tom, že se nedají, vzhledem k tehdejší úrovni techniky, přesně naladit a zasahují do několika kanálů najednou. Když se podíváte do tabulek zjistíte jak jemně jsou nyní vysílací kanály děleny. Z původních 40 kanálů CB jejich již 80. Takže vojenské RDST jsou jen pro parádu nebo poslech. Já jsem si jednu R 105 předělal na ozvučení do gaza, vložením autoradia a reproduktorů. Napájení z autozásuvky nebo na 220 V. Výkon 40 W lze přepnout i na externí reprobedny. Původní prutová anténa funguje i pro FM radio. Foto radia i tabulky v příloze , pokud se mi to povede vložit.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 93 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 2 hodiny


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz